Tajniki żywienia psów. Seminarium dietetyczne dla właścicieli czworonogów.

9 września 2015

Do kogo skierowane jest seminarium?

Seminarium żywieniowe „Tajniki żywienia psów” skierowane jest do świadomych właścicieli zainteresowanych zasadami racjonalnego, optymalnego i indywidualnie zbilansowanego żywienia czworonogów. Wykład stopniowo wprowadzi słuchaczy w zagadnienia i tajniki prawidłowego żywienia, a wstawki warsztatowe pozwolą nowo nabyte umiejętności wypróbować w praktyce.

Termin wydarzenia: 24.10.2015

Miejsce: ul. Dworcowa 5, Toruń

 

Koszt: 150 zł

 

Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres: szkolenia@wyszczekani.pl

Michalina Muzalewska tel. 506 112 665

 

Warunkiem wpisania na listę uczestników jest wpłata 150zł. Dane do przelewu zostanę przesłane po otrzymaniu zgłoszenia.

 

Ogólne zagadnienia poruszane podczas kursu:

-krótka charakterystyka gatunku,

-podstawy anatomii i fizjologii żywienia,

-pojęcie smakowitości i jego znaczenie w żywieniu,

-indywidualne zapotrzebowanie energetyczne,najważniejsze składniki odżywcze i ich rola w funkcjonowaniu organizmu psa,

-zalecenia wartości składników odżywczych,

-rynek pet food w telegraficznym skrócie,

-jak czytać etykiety karm dla psów,

-dieta gotowa vs. dieta domowa (gotowana/surowa),

-zbilansowanie diety,

-„trucizny z ludzkiego stołu”,

-szczególne potrzeby zwierząt w różnym wieku,

-alergia pokarmowa a żywienie,

-schematy karmienia,

-przechowywanie pokarmu

-świadome karmienie.

 

O prowadzącej:

Alicja Rabiko-Woźniak – na co dzień pracuje jako dietetyk zwierzęcy (Psiatetyka – Psia Dietetyka, www.psiatetyka.pl), a także specjalista ds. żywienia marki Pokusa. Wykształcenie kierunkowe zdobyła podczas pełnowymiarowego kursu dietetyki weterynaryjnej. Brała udział w licznych seminariach z zakresu żywienia zwierząt, komunikacji międzygatunkowej, profesjonalnego masażu (terapeutycznego, relaksacyjnego i leczniczego) psów i kotów oraz pierwszej pomocy dla zwierząt. Otrzymała certyfikat ukończenia kursu Animal Behaviour and Welfare, organizowanego przez Uniwersytet Edynburski. Pracuje w redakcji magazynu Dog&Sport, gdzie publikuje artykuły na tematy żywienia psów sportowych. Psy to nie pasja – to jej całe życie. Wszystkie zdobyte dotąd doświadczenia i poszerzaną wiedzę łączy podczas pracy ze zwierzętami wymagającymi pomocy żywieniowca, również w domu. Jest właścicielką kundelka alergika, którego problemy zdrowotne motywują ją do szukania niestandardowych rozwiązań żywieniowych w celu zapewnienia mu zdrowia i dobrej kondycji na lata. Niedawno przygarnęła z toruńskiego schroniska 2-letnią sunię w typie psa myśliwskiego, która – jak mówi – zapełniła ostatnią już lukę. Karmel i Lotka stali się mimowolnie jej największą zawodową motywacją – pragnie bowiem chronić za wszelką cenę to co najcenniejsze – zdrowie ukochanych czworonogów.